Om de Rijksbegroting in het gareel te houden, bezuinigt het kabinet Rutte 2 zes miljard euro extra in 2014. Maar de waslijst aan maatregelen raakt verschillende groepen op diverse manieren. Een overzicht.
Een half procent minder koopkracht voor Nederlandse huishoudens in 2014. Gemiddeld. Daar rekent het Centraal Planbureau op voor 2014.
Maar de klappen komen niet overal even hard aan. Zo leveren gepensioneerden en alleenverdieners in de koopkrachtplaatjes van het CPB relatief veel in: anderhalf procent. Uitkeringsgerechtigden gaan er een half procent op achteruit en tweeverdieners slechts een kwart procent.
Deze prognoses van ‘modelhuishoudens’ staan vaak ver af van werkelijke gezinssituaties. Het blijft dus nuttig om te kijken welke concrete maatregelen voor 2014 op wie van toepassing zijn.
Alle huishoudens
– Belastingschijven niet aanpassen aan loonontwikkeling. Deze maatregel houdt in dat als lonen en uitkeringen omhoog gaan, burgers voor een groter deel van hun inkomen in een hogere belastingschijf vallen. De maatregel raakt dus veel huishoudens.
Hoge- en middeninkomens
- De algemene heffingskorting is een bedrag dat iedereen in mindering mag brengen op de te betalen inkomstenbelasting. Voor midden- en hogere inkomens wordt deze beperkt. Bij een inkomen van 40 duizend euro gaat het om een daling van een bedrag van 2.001 euro dit jaar, tot 1.693 euro in 2014. Bij een inkomen van 60 duizend euro is de algemene heffingskorting volgend jaar niet 2.001 euro, maar 1.362 euro.
- De zorgtoeslag gaat omlaag en naarmate het inkomen hoger is, neemt de zorgtoeslag sneller af. Dit raakt vooral middeninkomens.
- De hypotheekrenteaftrek wordt in de hoogste belastingschijf (55.991 euro inkomen en hoger) wordt met 0,5 procentpunt beperkt in 2014. Dit wordt deels gecompenseerd door een groter deel van het inkomen in de derde belastingschijf te laten vallen. Per saldo pakt dit negatief uit voor huishoudens met een hoog inkomen en een hypotheek.
- De arbeidskorting, ofwel het bedrag dat werkenden in mindering mogen brengen op de te betalen belasting, gaat voor middeninkomens omhoog. Bij een inkomen van 40 duizend euro stijgt de arbeidskorting naar 2.097 euro in 2014, tegen 1.723 euro in 2013. Dit is dus een positieve maatregel voor middeninkomens.
- Voor hogere inkomens gaat de arbeidskorting bij een inkomen van 60 duizend euro van 933 euro (2013) naar 1.325 euro in 2014. Ook dit helpt de koopkracht.
Hoogste inkomens
- De zogenoemde arbeidskorting - aftrekbaar bedrag voor werkenden - wordt voor de hoogste inkomens radicaal afgebouwd. Voor inkomens van meer dan 110 duizend euro daalt deze fiscale aftrek van 550 dit jaar naar 367 euro in 2014. Vanaf 2016 ontvangt deze groep geen arbeidskorting meer.
Lagere inkomens
- De algemene heffingskorting, het bedrag dat iedereen op de te betalen belasting in mindering mag brengen, stijgt voor lagere inkomens. Voor inkomens van rond de 20 duizend euro stijgt deze fiscale aftrek van 2.001 euro dit jaar, naar 2.093 euro in 2014. Dit is gunstig voor de koopkracht.
- De arbeidskorting, ofwel het bedrag dat werkenden in mindering mogen brengen op de te betalen belasting, stijgt ook voor lagere inkomens. Bij een inkomen van 20 duizend euro stijgt de arbeidskorting naar 2.097 euro in 2014, tegen 1.723 euro in 2013.
Ouderen
- De AOW-toeslag voor jongere partners van gepensioneerden wordt met 20 procent verlaagd. Dit raakt vooral ouderen met hogere inkomens, omdat de maatregel geldt voor AOW'ers die naast de AOW een inkomen hebben van meer dan 50 duizend euro.
- De aftrekpost voor specifieke zorgkosten verdwijnt in 2014. Het budget gaat deels naar de gemeenten, maar het Centraal Planbureau verwacht dat vooral ouderen die veel gebruik maken van deze aftrekpost tegen hogere zorgkosten aanlopen.
Alleenverdieners
De inzet van de algemene heffingskorting door een niet-werkende partner, om de belastingafdracht van de werkende partner te verlagen (aanrechtsubsidie) wordt verder beperkt. Dit is ongunstig voor huishoudens met één kostwinner, waarvan de partner na 1962 is geboren.
Uitkeringsgerechtigden
- Gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen 95 euro minder inkomenscompensatie, wat ongunstig is voor de koopkracht van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
- De aftrekpost voor specifieke zorgkosten verdwijnt in 2014. Het budget gaat deels naar de gemeenten, maar het Centraal Planbureau verwacht dat uitkeringsgerechtigden die veel gebruik maken van deze aftrekpost, tegen hogere zorgkosten aanlopen.
Gezinnen met kinderen
- De kinderbijslag voor kinderen van jonger dan zes jaar wordt gelijk getrokken met die voor kinderen ouder dan zes jaar. De bedragen voor de kinderbijslag groeien niet mee met de lonen en de inflatie. Dit is ongunstig voor de koopkracht van huishoudens met (oudere) kinderen.
Diesel- en LPG-rijders
De accijns op diesel gaat per 2014, bovenop de inflatiecorrectie, met drie cent per liter omhoog. Voor LPG stijgt de accijns met 7 cent per liter.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl